środa, 2 stycznia 2013

Tofurnik II

Nie zdążyłam spróbować, ale sądzę, że dobry ;) Zażaleń ze strony niewegańskich konsumentów nie było.
Tym razem nie korzystałam z żadnego przepisu, bo tofurnik to chyba najprostsze wegańskie ciasto.

3 kostki silken tofu 375 g
sok z 1 pomarańczy
cukier waniliowy
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka roślinnego (kokosowe)
opakowanie budyniu śmietankowego
płaska łyżka mąki ziemniaczanej


Tofu nie chciało mi się odciskać, ale chyba to nie przeszkadza. Zmieszać składniki (najlepiej blenderem), na koniec dodając budyń i mąkę. Piec ponad godzinę w temp. 160 st. C.

mleko kokosowe i śmietan fiks do dekoracji
polewa: margaryna, cukier puder i kakao




Zachował się jak prawdziwy sernik, pięknie wyrósł i opadł bardzo w trakcie studzenia :).

7 komentarzy:

  1. A ile ma miec gram opakowanie budyniu ? bo maja rozne pojemnosci :P

    a myslisz ze mozna uzyc jednej kostki silken tofu i dwoch zwyklych ?:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyrzuciłam opakowanie i nawet nie pamiętam firmy. To raczej takie standardowe, nie jakieś specjalne dla dużej rodziny ;)
      Myślę że można nawet w ogóle samych zwykłych uzyć, tylko będzie wtedy inna struktura, taka z grudkami. Chyba że potraktujesz masę blenderem/malakserem.
      Ogólnie to wszystko tak na oko... jak dasz mniej tofu a tyle samo budyniu/mąki będzie bardziej zbity. Mój wyszedł dość mokry (powinno być widać na zdjęciach).

      Usuń
  2. A ta smietane z mleka kokosowego jak sie robi?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odlewasz wodę z mleka uht w kartoniku lub w puszce (mnie to z puszki pachnie i smakuje metalem), dodajesz śmietan fiks lub inny tego typu specyfik i miksujesz :) I nigdy się nie zważy (w przeciwieństwie do śmietanki z mleka krowiego).

      Usuń
  3. A'propos ciasta:
    zapraszam Cię serdecznie na wegańską akcję Ciasto w Miasto
    https://www.facebook.com/events/203643436441406/
    http://cottien.blogspot.com/2013/02/akcja-sodkosciowa.html
    i serdecznie proszę o udostępnienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za zaproszenie, ale jestem z Wro, a 10 jeszcze w Rzeszowie, więc nie wezmę udziału. Pomysł jednak jak najbardziej godny pochwalenia! :)
      Już udostępniam na FB :) Może jacyś fejsbukowi znajomi z Warszawy się wybiorą.

      Usuń
  4. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń