niedziela, 10 marca 2013

Daktylowe ciasto żytnie bez cukru



Nadzienie:
150 g suszonych moreli
300 g suszonych daktyli
1 łyżka świeżo startej skórki pomarańczowej
1 szklanka wody

Ciasto:
2/3 szklanki wody
1/4 szklanki oleju
1 3/4 szklanki mąki żytniej razowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

Składniki nadzienia wrzucić do rondelka i gotować około 20 min aż będą miękkie. Odstawić do wystygnięcia.

Ciasto stanowi nieco większe wyzwanie, bo straszliwie się klei. Wszelkie trudy opłacają się jednak. Po wyjęciu z piekarnika w ogóle nie przypomina, tego, co zostało do niego włożone ;). Szczerze mówiąc,  jak je wkładałam, myślałam, że nic z tego nie będzie. Że tym razem jest za zdrowe ;). Jednak spotkało się z dobrym przyjęciem :)


Składniki ciasta trzeba po prostu wymieszać, podzielić na dwie części i wyłożyć na papier do pieczenia przycięty do rozmiaru blaszki. Brzmi prosto, ale... klei się niesamowicie i niezły bałagan jest w kuchni po całej operacji. Dobrze użyć metalowej łyżki, dospać trochę mąki pszennej. 


Następnie jeden placek położyć w foremce, wyłożyć masę, przykryć drugim (to też nie będzie łatwe ;)) i ściągnąć z niego papier do pieczenia. Piec około 30 min w ok. 180 stopniach.


Przepis powstał na bazie tego wpisu. Możliwe, że trudności w modelowaniu ciasta wynikają z tego, że użyłam innej mąki i nie dodałam siemienia.

5 komentarzy:

  1. wydaje mi się, że smak wynagradza wszystkie problemy podczas przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :) Zadowolone buzie konsumentów na pewno pozwolą zapomnieć o bałaganie w kuchni :)

      Usuń
  2. Smak daktyli wszystko wynagradza :) szkoda ze wpalaszowalam ostatnie opakowanie daktyli bo chetnie bym sprobowala :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham daktyle, w każdym wydaniu, muszę koniecznie zrobić jak tylko będę miała dostęp do piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  4. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń